www.bewustworden.be

Een plek waar je jezelf ontmoet!

WAT KAN RELATIETHERAPIE VOOR JOU BETEKENEN ?

 Therapie kan op veel verschillende wijzen iets voor jou betekenen. Ik schets hieronder de mogelijke evoluties:

Door de therapie kun je er als koppel veel sterker uit komen. Je leert de zwaktes kennen in de relatie en deze samen opvangen. Opvangen wil zeggen dat je het anders leert bekijken dan voordien. Op die manier groei je dichter naar elkaar toe. Je leert meer zorg te dragen voor de relatie en elkaar te steunen op momenten dat het wat moeilijker gaat.
Door de relatietherapie leer je ook aspecten van jezelf kennen . Vaak zijn dat oude pijnen uit de kindertijd die zich tonen in een relatie. Dankzij de relatietherapie word je hier bewuster van en kun je zelf ook beslissen om in individuele therapie deze pijn te helen.
Door de therapie heen leer je bewuster kijken naar je relatie. Misschien gebeuren er echt wel zaken die eigenlijk niet ‘mooi menselijk’ zijn, en ben je er zelf niet bewust van of heb je geen goed zicht op wat ‘ok’ is en ‘niet ok’ is. Door over je relatie te praten met de therapeut krijg je een ander gezichtspunt die jou een bredere kijk kan geven op jou relatie.
Soms kunnen we onze relatie als lastig ervaren, vooral als de ene emotioneel zeer éénvoudig functioneert en de andere complexer in elkaar steekt. Het vraagt een vaardigheid om op die manier naar de relatie te kunnen kijken en te kunnen zien van waarom het allemaal zo lastig wordt. 
Relatietherapie kan ook betekenen dat je bewuster kunt beslissen of je al of niet wil verder gaan in de relatie. Je krijgt een ander realistischer beeld van de relatie en het relatiepatroon. Dit kan jou  helpen om alles beter te begrijpen en de juiste beslissing te nemen rekening houdend met jezelf en alles rondom je heen.
Soms wil men kost wat kost in de relatie blijven, omdat je jou partner graag ziet, voor de kinderen, de omgeving of om financiële reden. Als je dit echt wil, is de uitdaging om je partner te leren aanvaarden hoe hij is. Bepaalde aspecten van zijn persoonlijkheid, bepaalde gewoonten, karakterstructuren of beperkingen. In de therapie leer je meer duidelijkheid krijgen over hoe je je partner kunt leren aanvaarden en onvoorwaardelijk liefhebben.
Soms ervaar je in jouw relatie heel veel pijn en verdriet. En zie je dat dit keer op keer terugkeert, en dat je ondertussen alsmaar hoopt dat het zal veranderen. Je voelt je ten einde raad maar vindt niet de kracht om jouw relatie te beëindigen.
Het is ook mogelijk dat je jouw relatie beëindigd hebt, maar steeds voelt dat je jouw ex-partner niet kunt loslaten. Je voelt steeds de drang om terug te gaan naar het oude. Je vindt hier zelf geen uitweg in.
Zoals je ziet, zijn er heel wat mogelijkheden. Voor iedereen is het anders! Ook jij kunt vorm geven aan je relatie, beslissingen nemen en open communiceren over wat er juist gaande is. Daar krijg je ondersteuning bij om te leren zaken benoemen en beter te begrijpen. Je bent welkom!