www.bewustworden.be

Een plek waar je jezelf ontmoet!

WAT IS TRAUMA ?

Soms ervaar je nu in je leven situaties waar je echt niet mee weg kunt en waarbij je bijzonder emotioneel en angstig op reageert. Dan kun je bij jezelf afvragen: Wat is er met mij aan de hand? Als je dit herkent bij jezelf, dan kan dit een teken zijn van een onderliggend trauma.

Trauma is een gebeurtenis in je leven die op het moment van beleving zwaar voor je is. Met zwaar bedoel ik dat het emotioneel zwaar belastend is.

Op het moment van de ervaring van het trauma is het effect op jou heel groot. Het is een beleving die je heel angstig, verdrietig, boos en machteloos doet voelen.

Het gevoel van angst, pijn, verdriet, boosheid laat zijn sporen na bij jezelf. Het gaat vaak gepaard met een groot gevoel van onveiligheid.

Vaak gaan we de ervaring van trauma onmiddellijk wegduwen in onze herinnering. Doordat we dit wegduwen is het een gevoel dat we absoluut niet willen ervaren. Het is te overweldigend en kunnen het op dat moment niet echt aan.

Trauma kan een éénmalige gebeurtenis zijn of een gebeurtenis die herhaaldelijk plaatst vindt.

Door een aanwezig trauma ga je overlevingsmechanismen opbouwen. Je gaat jezelf beschermen door bv. vermijden, je voelen uitschakelen, heel veel piekeren, ontkennen, verdringen, vergeten, afstandelijk zijn, te afhankelijk zijn, fantaseren.

Na verloop van tijd ervaar je vaak ongemak door het aanwezige trauma. Het is alsof je een zware steen  onder water wil houden. Dit kost moeite! Sterke controle is vaak noodzakelijk.

Op een onbewaakt moment kan jouw trauma naar boven komen en ga je verrassend reageren. Je wordt getriggerd door zaken die gelijkaardig zijn of jou een gelijkaardig gevoel geven. Je reageert op een manier die je eigenlijk van jezelf niet goed begrijpt en eigenlijk niet wenst.

In de therapie gaan we dit trauma gevoel verwerken. Op een veilige manier leren we jou terug contact te maken met de verdrongen herinneringen en gevoelens. De gevoeligheid op het gebeuren vermindert.

Dit maakt dat je meer ontspannen kunt leven en de eigenlijke gebeurtenis(sen) niet meer emotioneel beladen zijn. Je wordt een pak lichter!!

Voorbeelden van traumatische ervaringen:

  • Het zien van een brand, het beleven van auto-ongeluk, beleven van inbraak
  • Het zien van geweld, het zien van de dood, het ervaren van seksueel geweld, het zien van familieleden die alcoholverslaafd zijn, het ervaren van fysiek geweld
  • Geen aandacht krijgen als kind, gepest worden, een scheiding ervaren als kind, te kort aan affectie als kind, niet de juiste zorg en warmte krijgen als kind, afwezigheid van vader of moeder als kind, langdurige ziekenhuisopname als kind, operatie.
  • Te veel beschermd worden als kind. Het gevoel krijgen dat je van alles moet oppassen en dat alles kan gevaarlijk zijn.
Hoe herken je aan jezelf dat je slachtoffer bent van trauma?
  • je functioneert niet zo goed, in die zin dat je vaak verstrooid bent en problemen hebt me concentratie.
  • je hebt soms je eigen gedrag niet onder controle. Ofwel val je heel erg uit of kun je heel erg doordrammen.
  • je hebt de neiging om te vermijden
  •  je bent gevoelig voor verslavingen: verslaafd aan liefde, verslaafd aan je partner
  • je bent paniekerig in situaties
  • je kunt bepaalde situaties helemaal niet aan en gaat overreageren.
  • je vindt van jezelf dat je complex bent en anderen kunnen je niet geven wat je nodig hebt.
  • je voelt jezelf soms verdoofd of je ervaart precies een wazige gewaarwording, precies of je niet helemaal in we wereld staat.
  • je ervaart zaken vlug als overweldigend.
  • je hebt soms echt het gevoel dat je niet meer kunt denken, dat je niets snapt en niet meer vlot kunt reageren.

Bij traumaverwerking gebruiken we vaak de EMDR therapie. Dit is een trauma verwerkende techniek via oogbeweging waarmee we pijnlijke ervaringen kunnen verwerken.

Je bent hierin van harte welkom bij het leren omgaan met hardnekkige gevoelens en gebeurtenissen!