www.bewustworden.be

Een plek waar je jezelf ontmoet!

RELATIEVERSLAVING: liefde is niet bedoeld om pijn te lijden

Relatieverslaving is een term die meer en meer aandacht krijgt. Hier wil ik een beeld schetsen van wat dit juist betekent, zodanig dat dit jou kan helpen, te onderzoeken of je jezelf hierin herkent.

Vrouwen zijn hier vaak veel kwetsbaarder in dan mannen. Als vrouw gaan we ‘te zeer liefhebben’. We investeren te veel in de liefde en we verwachten er vaak ook te veel van.

Aan de hand van het boek ‘Als hij maar gelukkig is’ van Robin Norwood benoem ik de kenmerken van relatieverslaving:

– Je komt uit een probleemgezin, waarin niet tegemoet werd gekomen aan je emotionele behoeften.

– Aangezien je zelf te weinig koestering ondervonden hebt, probeer je, in plaats daarvan, aan deze onbeantwoorde behoefte tegemoet te komen door zelf heel zorgzaam te worden, vooral ten aanzien van mannen die op een of andere wijze een behoeftige indruk maken.

– Omdat je jou ouder(s) nooit hebt kunnen veranderen in de warme, liefhebbende, zorgzame ouder(s) naar wie je altijd zo verlangd hebt, reageer je heel intens op dat vertrouwde type van de emotioneel niet beschikbare man, die je nu weer kunt proberen te veranderen, en wel door jouw liefde.

– Als de dood om in de steek gelaten te worden wil je alles doen, zelfs de gekste dingen, om een relatie in stand te houden.

– Bijna niets kost je te veel moeite, te veel tijd of is je te duur, zolang het de man in je leven maar ‘helpt’.

– Je bent bereid veel meer dan vijftig procent van de verantwoordelijkheid, de schuld en de blaam in welke relatie dan ook op jou te nemen.

– Je gevoel van eigenwaarde is gevaarlijk laag, en diep in je hart geloof je niet dat je het verdient gelukkig te zijn, je gelooft eerder dat je het recht op geluk in je leven zelf moet verdienen.

– Je hebt een wanhopige behoefte om je mannen en je relaties onder controle te houden, aangezien je in je jeugd maar weinig geborgenheid gekend hebt. Je maskert je pogingen om mensen en situaties te beheersen met het argument dat je alleen maar ‘behulpzaam’ wilt zijn.

– Je houdt je in een relatie veel meer bezig met de droom van hoe het zou kunnen zijn dan met de realiteit van je situatie.

– Je bent verslaafd aan mannen en aan emotionele pijn.

– Je bent misschien emotioneel, en vaak ook biochemisch gepredisponeerd tot een overmatig gebruik van drugs, alcohol en/of bepaald voedsel, vooral zoetigheden.

– Doordat je je aangetrokken voelt tot mensen die problemen hebben die opgelost moeten worden, of doordat je verwikkeld raakt in situaties die chaotisch, onzeker en emotioneel pijnlijk zijn, vermijd je het je te richten op verantwoordelijkheden ten aanzien van jezelf.

– Je hebt misschien de neiging tot depressies, die je probeert te ondervangen door de opwinding die een wankele relatie je verschaft.

– Je voelt je niet aangetrokken tot mannen die vriendelijk, stabiel en betrouwbaar en geïnteresseerd in jou zijn. Zulke ‘aardige’ mannen vind je maar vervelend.

 

Mocht je jezelf hierin herkennen, dan is het een signaal dat je gevoelig bent tot relatieverslaving.

Als je relatieverslaafd bent ga je eigenlijk continu over je eigen grenzen om toch kost wat kost in de relatie te kunnen blijven. Je kunt er niet mee om om alleen in het leven te staan.

Je durft geen grenzen aangeven, je laat jezelf pijn doen, je doet de andere pijn, je hebt geen eigen leven, geen eigen sociaal netwerk. Je cijfert jezelf weg, je offert jezelf op. Alles staat in functie van jouw relatie.

De tegenstrijdigheid is dat je heel veel investeert in de relatie, maar uiteindelijk levert het je niet veel op. Je word er zelf niet blij van. Je bereikt niet wat je wil bereiken in het leven.

Niettegenstaande dit alles, wil je kost wat kost in de relatie blijven niettegenstaande al het lijden. Je bent letterlijk verslaafd aan dit alles. En dit omdat je jezelf absoluut niet kunt voorstellen om alleen in het leven te staan en toch zo van je partner houdt.

Het is belangrijk om dit te erkennen bij jezelf en uiteindelijk te beseffen dat je zelf die situatie creëert door gebrek aan vaardigheden. Je kunt in therapie de vaardigheden leren om los te komen van bovenstaande destructieve patronen. Je leert grenzen aangeven, je leert omgaan met je eigen angst voor verlating en angst voor verbinding, je leert je eigen leven in te vullen. Je leert ook zien waar je over de grens gaat van je partner en hoe je dat doet.

Dit alles zal je helpen om je verslaving los te laten en meer een eigen leven te leiden waar de relatie een deel van wordt. Dit wil niet altijd zeggen dat je jouw partner hoeft los te laten, maar wel dat je zelf je eigen destructieve houding hoeft los te laten.

Na je transformatie kun je pas merken of je partner echt bij jou past. Een partner die jou respecteert en je lief heeft. Een belangrijke voorwaarde is om eerst jezelf lief te hebben en te respecteren. Door dit te ontwikkelen groeit de relatie ook in een vorm van liefde en respect. De destructieve spelletjes stoppen.

Het is een geruststelling om te weten dat dit niet je ganse leven zo hoeft te zijn. De eerste stap is een duidelijk kijk hebben op wat er gaande is om dit uiteindelijk bij jezelf om te keren naar meer zelfliefde en zelfrespect.  Op die manier neem je een volwassen houding aan in een gezonde relatie. Dit zal je meer rust geven in je leven.

Je bent van harte welkom!