www.bewustworden.be

Een plek waar je jezelf ontmoet!

ANGST

De basis van therapie is vaak ook leren omgaan met angstgevoelens. Angst is een gangbare emotie in ons dagelijkse leven. Angst helpt ons om veiligheid te zoeken. Stel je staat op de boord van een ravijn, dan zal angst jouw helpen om uiteindelijk weg te stappen. Angst wil ons beschermen.

Er bestaat ook een andere soort angst in onszelf. Er zijn gevoelens in ons lichaam waar we bang voor zijn. Bv angstig om jouw alleen te voelen, angstig om niet goed genoeg te zijn, angst om vrijheid te verliezen… Ze hebben we een groot aantal angsten in ons lichaam.

Vaak hebben we de neiging om te vluchten van de angst waardoor we ook vluchten van het onderliggende gevoel. De uitdaging in het leven is om de angst te durven voelen. Als we de angst durven voelen, gaan we de confrontatie aan met de angst. Daarbij kunnen we stapje per stapje contact maken met het onderliggende gevoel bv eenzaamheid, verdriet…. Als we jong waren konden we dit onderliggende gevoel niet aan. Als volwassen zijn we in staat om het gevoel te voelen.

Tegenwoordig worden we vaak veel angst aangepraat. Onze maatschappij wordt gebouwd op angst waardoor we vreugde en opwinding verliezen in ons leven. Door wat we horen begint onze Innerlijke Criticus heel erg van stag te gaan. Hij wil ons beschermen tegen allerlei zaken. Vaak is de angst ongegrond en niet gebaseerd op realiteit.

Therapie kan helpen om deze vaardigheden te leren. Van nature willen we de angst niet voelen. We hebben vaak hulp nodig om te leren contact maken met jouw eigen angst gevoelens. Door er contact mee te leren maken, kun je deze ook leren loslaten!

Angsten (voor bepaalde gevoelens) belemmeren ons vaak in ons leven waardoor we onze eigen doelen niet kunnen leven. Het is fijn om vaardig te zijn in het omgaan met jouw angsten bij het nemen of willen namen van beslissingen. Op die manier kun je zelf beslissen wat je wil in jouw leven en beslist niet de angst voor jou!

Je bent hierin van harte welkom!